Als expats naar Diemen

Het inmiddels 2 jarige zoontje van Ahmed Sherif en Hend Khalifa is nu nog de enige Nederlander van de drie bewoners van het appartement in Holland Park. Zijn ouders ontmoetten elkaar als Egyptische expats in Amsterdam en noemden hun zoontje daarom heel toepasselijk Adam. Omdat het met een Nederlands paspoort makkelijker reizen is dan met een Egyptisch document, vroegen ze voor Adam de Nederlandse nationaliteit aan. Zijn geboorte kondigden ze ook op z’n Hollands aan met blauwe ballonnen voor het raam ‘zoals Nederlanders dat doen.’

Wandelen door Holland Park

Ahmed en Hend kwamen 7 respectievelijk 5½ jaar geleden als expat naar Nederland. Hij werkt bij een grote Nederlandse bank; zij bij websuper Picnic. Via een omweg kwamen ze in Holland Park terecht. Hend zag Diemen voor het eerst toen haar collega haar uitnodigde voor een housewarming party in zijn nieuwe huis in Diemen. ‘Het eerste wat ik zag was Winkelcentrum Diemerplein. Ik vond Diemen gelijk geweldig.’ Ze verhuisde naar Diemen Zuid. Ahmed zag zich aanvankelijk niet echt in Diemen wonen: ‘Ik gaf de voorkeur aan Amsterdam. Dacht dat Diemen overal heel ver vandaan was. Totdat ik de metro ontdekte en zag hoe centraal Diemen ligt.’ Holland Park leerde hij kennen tijdens een wandeling met een Diemense vriend. Hij was gelijk verkocht: ‘Ik vind de architectuur hier prachtig. En de ruimte!’ Opeens leek Amsterdam hem te vol en te duur. Ook Hend viel als een blok voor Holland Park: ‘Ik hou van de moderne bouw hier. En van de kleurrijke gebouwen. Vooral met die grijze Nederlandse lucht zorgen die kleuren voor een vrolijk, zomers sfeertje.’ Hend is vooral blij met de speelruimte voor kinderen en al het groen in de straten: ‘De gemeente heeft deze wijk groen gemaakt.’ 

Wonen in Holland Park

Nog steeds wonen Ahmed, Hend en Adam met veel plezier in Diemen en in Holland Park. ‘Het is hier zo rustig,’ zegt Ahmed. ‘In Egypte of Dubai - waar ik ook heb gewoond - is het nooit echt stil. Je wordt altijd omgeven door lawaai. Er is daar continu lawaai om je heen: van auto’s, van claxons, van mensen, van kooplieden. Het is hier zoveel relaxter. Heel chill!’ Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het wonen hier? Nou ja, toch wel een paar: ‘De mensen hier zijn minder warm en hartelijk dan daar. Mensen daar voelen zich meer met elkaar verbonden, ook al kennen ze elkaar niet. Je kunt er bij wijze van spreken op straat door een vreemde uitgenodigd worden voor een kop koffie. En je kunt zomaar spontaan bij mensen langskomen: ze hebben dan altijd wel wat te eten voor je. Hier moet je eerst een afspraak maken.’ Heb je niks afgesproken, dan moet je zorgen dat je met etenstijd weg bent….Ook dat ene koekje bij de koffie - waar koningin Maxima zich ooit ook zo over verbaasde - kennen ze.

expats expats1

Socializen in Holland Park

Diemen is een geweldige woonplek voor expats, beamen beiden volmondig: ‘Bijna iedereen hier spreekt Engels: in winkels, in restaurants. In de grote Albert Heijn spreken sommigen zelfs alleen maar Engels.’ Of Diemen expat-vriendelijk is? Ja zeker! ‘Diemen kent een grote expat-gemeenschap: mensen uit India, Polen, Pakistan, Oezbekistan,’ aldus Ahmed. ‘Naast en tegenover ons wonen expats,’  vult Hend aan. Ahmed: ‘Bijna al onze vrienden zijn gezinnen waarvan één ouder Nederlands is en de ander als expat hiernaartoe is gekomen. Wij kennen ongeveer tien van dat soort families uit Holland Park. Er is één andere Egyptenaar die getrouwd is met een Russische vrouw. Ik voel me verbonden met andere Diemense expats.’ ‘Ze hebben allemaal kinderen,’ vult Hend aan, ‘Gaan we samen naar de speeltuin of spelen de kinderen bij de een of bij de ander thuis.’ ‘En we ontmoeten elkaar ook regelmatig in één van de cafeetjes hier,’ zegt Ahmed. Fijn, maar hij mist in die gelegenheden wel een grote bank waar je met z’n allen op kunt zitten. Met Nederlandse families is wat minder contact, hooguit met twee of drie gezinnen: ‘Misschien hebben die hun eigen kringen. Misschien hebben ze niet zo’n zin om met andere mensen om te gaan,’ mijmert Ahmed.

Blijven of vertrekken?

Voelen ze zich inmiddels Diemenaren? Nee, nog niet echt: ‘Je voelt je pas onderdeel van een groep als je de power van zo’n gemeenschap ervaart. Dan voel je je echt verbonden met je woonplek. Wij kennen daarvoor nog te weinig mensen hier.’ Jammer vindt hij dat: ‘Wij zijn van plan hier nog een tijdje te blijven.’ Naast Holland Park, het Diemerplein en Diemen Zuid kennen ze Diemen verder ook nog niet zo goed. Hend doet haar best om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van dingen die in Diemen worden georganiseerd. ‘Ik ga regelmatig met Adam naar de bibliotheek in De Omval. En ik probeer via een facebookgroep als Diemen Connect op de hoogte te blijven van evenementen. Ik check ook regelmatig de website van de OBA en De Omval: ik kan Nederlands lezen, al is dat soms nog wel eens een uitdaging. Maar op een of andere manier mis ik van alles. ’t Zou mooi zijn als er een site of een magazine zou zijn waarop álle evenementen in heel Diemen zouden worden aangekondigd.’ Maar op deze kleine minpuntjes na zien Ahmed en Hend eigenlijk alleen maar voordelen aan het leven in Diemen. ’t Beste? ‘De rust,’ zegt Hend. ‘En het prachtige uitzicht vanaf ons balkon met de mooie huizen, de groene gebieden en het water!’, besluit Ahmed de Egyptische recensie over Diemen als thuishaven.

Daarom Diemen

Ahmed: Diemen is gezinsvriendelijk, heel toegankelijk, comfortabel en relaxed.

Hend: Het is hier rustig; ideaal voor gezinnen. Met een goede metroverbinding naar Amsterdam en Schiphol. 

Bron: Daarom Diemen Magazine 2024